четвер, 12 березня 2015 р.

Колібрі - загадкові сфінкси пташиного царства

Джерело ілюстрації:
www.origins.org.ua

Найменша пташка на земній кулі - колібрі. Безстрашна, енергійна, запаслива. Це одне з найкрасивіших творінь природи. Достатньо тільки перерахувати назви, якими нагородили цю пташку: "топазний колібрі", "смарагдове горлечко", "літаючий аметист" і "вогненний топаз".

Найбільший вид, гігантський колібрі з південноамериканських Анд, досягає величини 22 см. А найдрібніший вид, колібрі - карликова бджілка з острова Куба, досягає в довжину всього лише 6 см. В цілому налічується 350 видів колібрі, і всі вони живуть в Америці, причому не тільки в тропіках і субтропіках, але і в інших кліматичних зонах, аж до Аляски.
Пір'ячко колібрі таке красиве, що схоже на дорогоцінні камені. На сонці воно переливається і змінює свій колір. В повітрі колібрі демонструють фігури вищого пілотажу - вони можуть літати вперед, назад, вгору-вниз, в сторони, здатні нерухомо зависати в повітрі, а також злітати і приземлятися вертикально, досягаючи при цьому двохсот помахів крилами в секунду.
Джерело ілюстрації:
flowerjpg.ru
Гніздо цієї маленької пташки сплетено з травинок і величина його - зі шкаралупу від волоського горіха. В гніздечку лежать два крихітних яєчка завбільшки з горошину. Але сміливості цього птаха можна позаздрити: вона безстрашно нападає навіть на змій, якщо ворог підбирається до гнізда. Як стріла, летить вона на захист пташенят і встромляє свій довгий і гострий дзьоб в ніс або очі супротивника. 
Коли колібрі летить прямо, то крилами махає як звичайна птаха, але набагато швидше. Неозброєним оком їхнього руху не видно. А коли колібрі треба зависнути в повітрі, то, зупиняючись, вона витягує тіло вперед і розправляє хвостові пір'я для опору повітрю. А розгорнутися колібрі може за 18 сотих частки секунди.
У зв'язку з активним пересуванням, у неї на крилах в два рази більше м'язів, ніж у звичайної птахи. 
Ця дивовижна пташка за день може облетіти до 2 тисяч квіток. У джунглях, незважаючи на перешкоди, вона переміщується зі швидкістю 100 км/год. Нектару їй потрібно від 2 до 8 разів більше ваги самої птахи для постачання енергії. Її принцип, як у велосипеда: якщо не буде рухатися, впаде і, певна річ, зупинка для колібрі — смерть.

За матеріалами: http://www.humandes.ru/hummerbird.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...