неділю, 15 березня 2015 р.

Баобаб - дерево на всі випадки життя!

Джерело ілюстрації
http://www.molomo.ru

Баобаб або Адансонія пальчаста (Adansonia digitata) - дерево з роду Адансонія сімейства мальв класу дводольних. Найбільш характерне для африканських саван.


Одне з найбільш товстих дерев світу - окружність стовбура сягає 25 м, висота 18-25 м. Листя пальчатоскладне, опадає в спеку; квітки великі (до 20 см у поперечному розрізі), білі; плоди довгі, схожі на величезні огірки, ростуть в жарку пору року.
Баобаб живе до 4-5 тис. років. З кори його добувають волокна, що йдуть на виготовлення мотузки, грубих тканин. Плоди містять м'яку соковиту їстівну м'якоть. Інші види роду Adansonia (всього 10) поширені в Африці, на
Плоди баобаба
Джерело ілюстрації:
theliveplanet.ru

Мадагаскарі і в Північній Австралії, але жоден представник цих видів не досягає розмірів баобаба. Свою назву баобаб отримав на честь французького ботаніка Мішеля Адансона, що займався в 18 столітті дослідженням Африки. Баобаб є національним символом Мадагаскару. Баобаб, як африканське дерево, відрізняється посухостійкістю. Навпаки, саме тому, що баобаб росте в посушливій місцевості, він був змушений до цієї місцевості пристосуватися: воду в сезон дощів дерево вбирає, як величезна губка (що і пояснює їх неймовірну товщину), а не дає цій воді випаруватися вже товста, до 10 сантиметрів, м'яка зовні і досить міцна всередині, кора баобаба. Баобаб запилюють ... кажани. Білі квіти з кулястих нирок баобаба зазвичай з'являються ближче до ночі, поширюючи навколо себе досить приємний аромат, який незмінно привертає до себе кажанів, відомих під назвою пальмові крилани. За ніч миші роблять свою обпилювальної справу, після чого квітки в'януть, починають огидно пахнути і, нарешті, опадають. Баобаби здатні жити тисячі років. Втім, тривалість життя цих дерев до кінця так і не визначена вченими. За одними версіями, підкріпленим методом радіовуглецевого аналізу, вік баобаба може доходити до 5500 років, за іншими - всього лише до 1000. Плоди  баобаба їстівні. Покриті товстою волохатою шкіркою довгасті плоди баобаба, що нагадують собою огірки, містять всередині кислувату м'якоть з чорними насінням, яка дуже подобається як павианам, так і людям. До недавнього часу баобаб було заборонено вживати в їжу в Європі, але пару років тому дозвіл було отримано і тепер з плодів баобаба для європейців будуть готувати фруктові коктейлі, мюслі і злакові батончики. З баобаба можна приготувати лимонад і каву. Для цього м'якоть баобаба, що нагадує за смаком імбир, необхідно висушити, перемолоти в порошок і розвести його у воді. Отриманий напій до смаку буде нагадувати лимонад і не тільки охолоджує, але і живить вітамінами C і B. Для кави більше підійдуть гарненько прожарені насіння баобаба. Баобаб - ласощі для слонів. Африканські гіганти з'їдають їх практично цілком, причому не тільки листя і гілки, але і стовбур.

Баобаб by Slidely Slideshow


Баобаб - одне з найбільш товстих дерев у світі. Середня окружність стовбура у баобаба становить 9-10 метрів, при цьому висота дерева коливається в межах 18-25 метрів, а діаметр крони доходить до 40.
Баобаби з кожним роком стають все товщі і товщі. Як би дивно це не звучало, але баобаби не тільки різко не збільшуються в розмірах, але часом навіть стають менше. Пов'язано це, мабуть, з витратою накопиченої всередині стовбура води.
Баобаб - відмінні ліки від багатьох хвороб. Порошок баобабової м'якоті підвищує імунітет, знижує рівень холестерину, зменшує менструальні болі. Особливо гарний баобаб для шкіри - він не тільки покращує її стан, але і живить шкіру, знімає з неї подразнення, запальні процеси і відновлює епідерміс у разі опіку.
У баобабі можна жити. Відомі випадки, коли порожнистий (від часу) стовбури баобаба використовувалися, як в'язниця, автобусна зупинка або місце ночівлі. У деяких країнах заповзятливі жителі влаштовують в цьому величезному африканському дереві магазини та паби.


За матеріалами: http://www.molomo.ru/myth/baobab.html


Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...