суботу, 16 травня 2015 р.

10 дивних речей, які можуть робити дерева

Джерело ілюстрації:
www.webdelphi.ru
Рослини нерухомі і практично не вступають у взаємодію з людиною. Але ігнорувати їх не варто. При певних обставинах будь-яке дерево може діяти не гірше ніж професійний спецназівець!

Джерело ілюстрації:
wildwildworld.net.ua

1. Вони вміють вибухати! Хура вибухова або динамітне дерево (Hura Crepitans) виглядає вельми загрозливо, а її стовбур усіяний шипами. Своєю назвою вона зобов’язана незвичайному способу розмноження - її зрілі плоди вибухають, випускаючи насіння зі швидкістю 240 км/год і розкидають його в радіусі 40 метрів в усіх напрямках. Подібні природні турелі варто обходити стороною, щоб ненароком не отримати травму.


Джерело ілюстрації:
ru.wikipedia.org
2. Вони можуть покінчити життя самогубством! На Мадагаскарі росте новий вид велетенських пальм-самовбивць. Ці дерева, що сягають 20 метрів у висоту, витрачають усю свою енергію на цвітіння, яке стає завершенням їх життєвого циклу. Виконавши священний обов’язок, вони гинуть. Цікаво, що про "суїцидальні" нахили пальм стало відомо порівняно нещодавно. перш за все, це пов’язано з дастатньо довгим періодом життя цих рослин - 100 років.

Джерело ілюстрації:
neobychno.com
3. Вони майже безсмертні! "Старий Тікко" - це найстаріша ялина, що збереглася до наших днів на горі Фулуфьєллет провінції Даларна в Швеції. Її вік складає 9550 років, саме тоді, приблизно 10000 років тому, льодовики останнього льодовикового періоду відступили від Сканднавії. Секрет її довголіття полягає в так званому клонуванні або вегетативному розмноженні - кожний раз, коли стовбур гине, новий виростає з коріння, які і є найдавнішою частиною цього дерева.

Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
4. Вони синтезують добрива! Вчені виявили у деяких видів пошкоджених дерев цікаву особливість - вони починають "захоплювати" азот із повітря і віддавати через коріння в землю. Азот, що входить до складу багатьох добрив і добавок, є важливою поживною речовиною для дерев, він необхідний для росту, формування плодів, а також для швидкого відновлення. Варто зауважити, що в цей період підвищується поглинання вуглецю із атмосфери, який також збільшує шанси на відновлення рослин.

Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
5. Вони вміють ампутувати кінцівки! Дерева не користуються послугами лікаря, але існує механізм, що дозволяє ізолювати ("ампутувати") пошкоджену частину. Дерево реагує на отримане пошкодження максимально швидким блокуванням життєво важливих провідних систем. Значні ділянки перестають отримувати воду і деревні соки. Таким чином, якщо в "рану" і потраплять різноманітні шкідливі мікроорганізми, воин не зможуть поширитися по всьому дереву.

6. Вони вміють кричати! Французькі вчені зафіксували ультразвуковий сигнал, що лунав від дерев під час засухи. Вони стверджують, що дерева в стресових ситуаціях видають звуки, які можна реєструвати і сприймати як ознаки
Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
небезпечного для рослини дефіциту води. В стовбурі дерева вода і ряд інших речовин піднімаються по сітці спеціальних судин, які називаються ксилемами. Щоб доставити воду до верхівки дерева, тиск в цій систему повинен в декілька разів перевищувати атмосферний. Коли наступає засуха, води не вистачає для заповнення усієї ємкості ксилем, і починається процес утворення пухирців (кавітація), який є для дерев згубним. Кавітація супроводжується високочастотним сигналом, який і змогли зафіксувати вчені.

Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
7. Вони спілкуються між собою! Дерева, як і тварини, спілкуються між собою, нехай і не в "людському" розумінні цього слова. Засновник цієї теорії професор Сюзанна Симард стверджує, що деякі дерева виживають завдяки спільній співпраці і підтримці, що виражається в передачі одне одному основних поживних речовин. Використовуючи сіті, створені симбіотичними грибами, дерева в лісовій екосистемі можуть підживлювати молоді рослини, а також передавати воду та вуглець. Симард висунула теорію про так звані "матріархи" - найбільші та найсильніші дерева, навколо яких формуються зарості молодняка. У випадку смерті материнського дерева шанси молодих рослин на виживання сильно зменшуються.

Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
8. Вони можуть підпалити ліс! Прізвиську "бензинові дерева" деякі види евкаліптів зобов’язані займистій речовині та газу, який вони виділяють на протязі всього життя. Достатньо невеликої іскри або удару блискавки, як все навкруги загорається! На цьому вогняний арсенал не закінчується: в листях дерева також містяться горючі речовини, які не розщеплюються на протязі довгого часу і можуть стати причиною подальшої пожежі.

Джерело ілюстрації:
http://fishki.net
9. Вони пам’ятають, звідки вони родом! При вивченні генетичної ідентичності тополі дослідники із Університету Торонто Скарборо (Канада) виявили, що в залежності від місця походження зразки по-різному реагували на посуху та інші кліматичні зміни. Дослідницька група прийшла до висновку, що ця різниця зумовлена молекулярною пам’яттю без залежності від початкової генетичної складовох. На даний час вивчення феномену продовжується.


10. Вони користуються послугами охоронців! Рослини в більшості випадків не можуть постояти за себе, але деякими засобами захисту їх природа нагородила.
Джерело ілюстрації:
vashe-plodorodie.ru



Деякі рослини "наймають" цілу армію комах в якості охоронців. Найбільш яскравим прикладом подібної співпраці є союз акації та мурах. Один із видів акації, що росте в Африці та тропічних лісах Америки, забезпечує ідеальні умови для існування мурах - могутні шипи, що розташовані вздовж стовбура, слугують ідеальним прихистком, а спеціальний нектар, що виробляє дерево - поживна суміш для цих комах. Натомість мурахи забезпечують охорону акації, нападаючи на все, що являє небезпеку - від маленьких комах до травоїдних тварин.



За матеріалами: http://fishki.net/1506977-10-strannyh-vewej-kotorye-umejut-delat-derevja.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...