четвер, 13 серпня 2015 р.

Лівша: дар чи вирок?

Джерело ілюстрації:
ivona.bigmir.net
Всесвітній день шульги вперше був відзначений 13 серпня 1992 року за ініціативою створеного за два роки до події британського Клубу ліворуких. У світі налічують близько 10% лівшів. У побуті лівші часто стикаються з такою проблемою пристосованості письмового приладдя, комп'ютерних мишей, кухонного начиння виключно до потреб праворуких.
Згідно з дослідженнями, люди є переважно правшами вже більше 500000 років. Тим не менш, від десяти до дванадцяти відсотків людей вважають за краще використовувати ліву руку. Вчені давно вивчають лівшів і правшів — і часто отримують дивовижні результати. Наприклад, в одному з експериментів було встановлено, що лівші більш схильні до страху, ніж правші. Лівші більш схильні до негативних емоцій, у тому числі гніву, ніж правші. У той же час, вони більш стримані у прийнятті рішень — схильні до сумнівів, можуть довго обдумувати подальші дії, бояться робити помилки. Вчені підрахували, що нині на планеті проживає від 5 до 20% ліворуких людей. На думку дослідників, лівші мають сильний характер і неабиякі творчі здібності, а от точні науки шульгам даються важче. Учені підкреслюють, що ліворукість - не недолік, а індивідуальний варіант нормального розвитку, який, як зараз прийнято вважати, передається у спадок. Ця якість не має ніякого відношення ні до приписуваному йому «демонізму», ні до більш «сучасного» погляду на нього як на ознаку геніальності.

Встановлено, що у батьків-лівш найбільш велика ймовірність народження дітей, які стануть лівшами. Справа не тільки в тому, що діти копіюють деякі дії своїх батьків і можуть почати їсти і писати тією ж рукою, що й батьки. Діти, у яких хтось із біологічних батьків був шульгою, з великою ймовірністю стає лівшами, навіть якщо їх усиновила сім’я правшів, і навпаки. З іншого боку, відомо, що багато батьків досі намагаються перевчити своїх дітей, якщо бачать, що їх домінуюча рука — ліва. Часто це їм вдається, але експерти кажуть, що таке переучування не йде на користь дітям. Це навряд чи приведе до серйозних порушень, але може перешкодити дитині розвинути весь його потенціал.
Справжній лівша відрізняється не тільки тим, що робочою є його ліва рука, у нього активними є і ліве око, і ліве вухо. Якщо ж усе впирається лише в ліву руку, то його скоріше можна назвати «ліворуким». 
Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає - Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні та Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Дарк, і  президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон, Барак Обама.


За матеріалами: http://facti.info/ljudina, http://www.isb.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...