Джерело ілюстрації: www.goodfon.ru |
Закінчується літо, і всі ми любимо в цей час поласувати солодкими та соковитими кавунами. Те, що кавун - насправді ягода, а не фрукт, - вже не дивовижний факт, а істина, відома будь-якому учневі середньої школи. Але це смугасте диво приховує ще багато цікавого. До вашої уваги цікаві факти про цю дивовижну рослину!
Слово «кавун» бере свій початок з тюркської мови та перекладається як «ослиний огірок». Прийнято вважати, що кавун - азіатська рослина. Насправді вона африканська і батьківщиною його є Південна Африка. Люди тих місць першими стали обробляти цю рослину сімейства гарбузових, хоча особливої цінності, як в даний час, вона не являла. У народі прийнято вважати, що у кавунів є стать, тобто "хлопчики" і "дівчатка". Насправді це велика народна помилка, особливо враховуючи те, що це однодомна рослина.
У світі вже стали відомі квадратні кавуни. Батьківщиною цього винаходу вважається Японія, яка з метою зручності транспортування і зберігання подарувала людству цей вид, що виявилося вигідним і з фінансової сторони питання. З кавунів роблять особливий мед - нардек. Для отримання півлітра такого меду береться десять кілограмів кавунової м'якоті.
У світі, окрім величезних сортів кавунів, вирощують ще й карликові, діаметр яких близько 10 см.
Ще одна дивина - це жовтий кавун - результат схрещування дикого і звичайного. З вигляду він нагадує звичайний кавун, тільки от м'якоть яскраво-жовтого кольору. Влітку круглі жовті кавуни вирощуються в Іспанії, взимку жовті і овальні - в Таїланді.
Українські селекціонери так само вивели особливий гібрид «Кавбуз». Всередині він жовтий, по аромату нагадує всім відомий кавун, а на смак як гарбуз.
Мало того, селекціонери вивели чорний кавун! У Європі такий сорт швидко став набирати популярність завдяки чудовому смаку і мінімальною кількістю насіння. Перший же видатний екземпляр чорного кавуна на 9 кг особливо смачного сорту DENSUKE був куплений в 2008 році в Японії за 6000 доларів !!!
За матеріалами:
http://natpit.ru/berries/arbuz-interesnyie-faktyi
http://kvn201.com.ua/arbyz.htm
http://cikavi-faktu.pp.ua/1197-fakti-pro-kavun.html
1. Кавун - один з лідерів за вмістом лікопіну - дуже сильного антиоксиданту.
Жовті кавуни Джерело ілюстрації: schmhlpr.appspot.com |
2. Кавун складається на 92 відсотки з води.
3. Кавун чудове джерело вітамінів А, B6 C і фолієвої кислоти.
4. Пара шматочків кавуна містить половину денної норми вітаміну C.
5. Сік і м'якоть кавуна - дуже ефективний сечогінний і жовчогінний засіб.
6. Кавуни корисні при подагрі, артриті, атеросклерозі, гастриті, хвороби Боткіна, хворобах печінки, жовчного міхура, гіпертонії, анемії, вадах серця, носових кровотечах і ожирінні.
7. З кавуна можна приготувати велику кількість різних страв.
8. Кавуни можуть бути використані не тільки, як джерело вітамінів і мікроелементів, але і як інструмент для підняття настрою.
9. Кавуни допомагають вилікувати чоловіче безпліддя (за рахунок вмісту лікопену).
11. Щоб перевірити кавун на вміст нітратів, достатньо опустити шматочок в склянку з водою: кавун з нітратами забарвить воду в червоний або рожевий колір, а «чистий» кавун лише зробить воду каламутною.
Джерело ілюстрації: otvet.mail.ru |
У світі, окрім величезних сортів кавунів, вирощують ще й карликові, діаметр яких близько 10 см.
Ще одна дивина - це жовтий кавун - результат схрещування дикого і звичайного. З вигляду він нагадує звичайний кавун, тільки от м'якоть яскраво-жовтого кольору. Влітку круглі жовті кавуни вирощуються в Іспанії, взимку жовті і овальні - в Таїланді.
Джерело ілюстрації: hozvo.ru |
Українські селекціонери так само вивели особливий гібрид «Кавбуз». Всередині він жовтий, по аромату нагадує всім відомий кавун, а на смак як гарбуз.
Мало того, селекціонери вивели чорний кавун! У Європі такий сорт швидко став набирати популярність завдяки чудовому смаку і мінімальною кількістю насіння. Перший же видатний екземпляр чорного кавуна на 9 кг особливо смачного сорту DENSUKE був куплений в 2008 році в Японії за 6000 доларів !!!
За матеріалами:
http://natpit.ru/berries/arbuz-interesnyie-faktyi
http://kvn201.com.ua/arbyz.htm
http://cikavi-faktu.pp.ua/1197-fakti-pro-kavun.html
Немає коментарів:
Дописати коментар