неділя, 30 серпня 2015 р.

Кавун - суперпродукт для здоров’я!

Джерело ілюстрації:
www.goodfon.ru

Закінчується літо, і всі ми любимо в цей час поласувати солодкими та соковитими кавунами. Те, що кавун - насправді ягода, а не фрукт, - вже не дивовижний факт, а істина, відома будь-якому учневі середньої школи. Але це смугасте диво приховує ще багато цікавого. До вашої уваги цікаві факти про цю дивовижну рослину!

Слово «кавун» бере свій початок з тюркської мови та перекладається як «ослиний огірок». Прийнято вважати, що кавун - азіатська рослина. Насправді вона африканська і батьківщиною його є Південна Африка. Люди тих місць першими стали обробляти цю рослину сімейства гарбузових, хоча особливої цінності, як в даний час, вона не являла. У народі прийнято вважати, що у кавунів є стать, тобто "хлопчики" і "дівчатка". Насправді це велика народна помилка, особливо враховуючи те, що це однодомна рослина.
1. Кавун - один з лідерів за вмістом лікопіну - дуже сильного антиоксиданту.
Жовті кавуни
Джерело ілюстрації:
schmhlpr.appspot.com
2. Кавун складається на 92 відсотки з води.
3. Кавун чудове джерело вітамінів А, B6 C і фолієвої кислоти.
4. Пара шматочків кавуна містить половину денної норми вітаміну C.
5. Сік і м'якоть кавуна - дуже ефективний сечогінний і жовчогінний засіб.
6. Кавуни корисні при подагрі, артриті, атеросклерозі, гастриті, хвороби Боткіна, хворобах печінки, жовчного міхура, гіпертонії, анемії, вадах серця, носових кровотечах і ожирінні.
7. З кавуна можна приготувати велику кількість різних страв.
8. Кавуни можуть бути використані не тільки, як джерело вітамінів і мікроелементів, але і як інструмент для підняття настрою.
9. Кавуни допомагають вилікувати чоловіче безпліддя (за рахунок вмісту лікопену).
10. Одна скибочка кавуна містить 48 калорій.
11. Щоб перевірити кавун на вміст нітратів, достатньо опустити шматочок в склянку з водою: кавун з нітратами забарвить воду в червоний або рожевий колір, а «чистий» кавун лише зробить воду каламутною.
Джерело ілюстрації:
otvet.mail.ru
У світі вже стали відомі квадратні кавуни. Батьківщиною цього винаходу вважається Японія, яка з метою зручності транспортування і зберігання подарувала людству цей вид, що виявилося вигідним і з фінансової сторони питання. З кавунів роблять особливий мед - нардек. Для отримання півлітра такого меду береться десять кілограмів кавунової м'якоті.
У світі, окрім величезних сортів кавунів, вирощують ще й карликові, діаметр яких близько 10 см.
Ще одна дивина - це жовтий кавун - результат схрещування дикого і звичайного. З вигляду він нагадує звичайний кавун, тільки от м'якоть яскраво-жовтого кольору. Влітку круглі жовті кавуни вирощуються в Іспанії, взимку жовті і овальні - в Таїланді. 
Джерело ілюстрації:
hozvo.ru

Українські селекціонери так само вивели особливий гібрид «Кавбуз». Всередині він жовтий, по аромату нагадує всім відомий кавун, а на смак як гарбуз.
Мало того, селекціонери вивели чорний кавун! У Європі такий сорт швидко став набирати популярність завдяки чудовому смаку і мінімальною кількістю насіння. Перший же видатний екземпляр чорного кавуна на 9 кг особливо смачного сорту DENSUKE був куплений в 2008 році в Японії за 6000 доларів !!!

За матеріалами: 
http://natpit.ru/berries/arbuz-interesnyie-faktyi
http://kvn201.com.ua/arbyz.htm
http://cikavi-faktu.pp.ua/1197-fakti-pro-kavun.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...