субота, 19 вересня 2015 р.

10 найкорисніших горіхів

Джерело ілюстрації:
fitness7vetrov.ru
Кожен знає про те, що існує величезна кількість видів горіхів - кедрові, волоські, мигдаль, фундук, кешью, арахіс, каштан, багато інших. Не так давно в наших магазинах з'явилися і менш відомі і поширені сорти, наприклад, пекан або бразильський горіх. В такому достатку дуже легко заплутатися, так як кожен вид володіє своїми перевагами. Але посперечатися з тим, що користь горіхів для організму людини неоціненна, важко. Тому всім стане в нагоді інформація про корисні якості горіхів.
1. Фісташки.
Плоди фісташок нагадують крихітні сливи. Дозріваючи, їх м'якоть засихає, а кісточка поділяється на дві половинки. Користь горіхів цього виду - в тому, що з них роблять унікальну олію, яка не висихає, а тому застосовується в медицині, парфумерії і кулінарії. 
Ці горіхи:
- знижують рівень "поганого" холестерину в цілому на 6%;- підтримують здоров'я очей (містять зеаксантин і лютеїн);- захищають клітини від руйнування.

2. Мигдаль.
Більш звичний для нас мигдаль. Він нагадує сливу, але при дозріванні м'якоть горіха засихає і утворюється світло-коричнева волохата «шкурка». Існує два сорти мигдаля - гіркий і солодкий. Перший містить речовину, що виокремлює небезпечну для організму людини синильну кислоту. А мигдальне молочко, яке виходить з солодкого мигдалю, використовується як обволікаючий засіб при хворобах шлунково-кишкового тракту. Мигдальне молочко корисно пити при захворюваннях нирок, воно також має сечогінні властивості. З мигдалю роблять і масло, що надає прекрасне проносну дію.
Мигдаль:
- зменшує вироблення інсуліну;
- сприяє зниженню ваги;
- захищає клітини від агресії вільних радикалів.

3. Арахіс.
Досить відомий у нас і арахіс. Купуючи в магазині цей горіх, необхідно звернути увагу на те, наскільки він свіжий. На поверхні арахісу може поселятися грибок, що виділяє токсини. При попаданні в організм він може вражати ослаблені органи. Велика частина арахісу застосовується для отримання масла. За своїми харчовими перевагами воно перевершує багато різновидів інших рослинних масел.
Арахіс:
- протидіє хвороби Альцгеймера;
- підвищує працездатність організму (ідеальне співвідношення білків і жирів).

4. Горіх пекан.

Горіхи пекан - справжня комора енергії. У 100 г заховано 690 калорій! Крім того, ці ніжні, що відрізняються вершковим смаком і маслянистою текстурою горішки, містять багато вітамінів, мінеральних речовин і натуральних антиоксидантів.
Горіх пекан:
- відновлює баланс холестерину;
- підвищує працездатність організму;
- позбавляє від мігреней.



5. Кедрові горіхи.

Кедровий горіх, більш відомий і звичний для нас, є насінням сибірської сосни. Ці горіхи містять велику кількість масла, а також білка, так що за своїм складом вони близькі до яєчного білка. Кедрова олія за своїми якостями практично не поступається оливковому маслу. І навіть макуха, що залишається після віджимання кедрових горіхів містить так багато білка, що її застосовують в кулінарії, для виготовлення халви, тістечок і тортів. Цікаво, що ще в давнину була відома настоянка з кедрових горіхів. Вона також корисна для організму людини. З її допомогою лікували суглоби при подагрі, ревматизмі, артритах. 
Кедрові горіхи:
- зменшують апетит;
- підтримують імунну систему (цинк);
- позитивно впливають на пам'ять (магній);
- захищають клітини від агресії вільних радикалів (вітамін Е).

6. Бразильський горіх.

А ось бразильський горіх абсолютно незнайомий більшості жителів нашої країни. Він схожий на овальну або круглу коробочку з кришкою. Всередині неї знаходяться сім’ядолі, що мають тонку, але дуже міцну шкаралупу. За смаковими якостями бразильські горіхи схожі з кедровими. 
Бразильський горіх:
- захищає від раку передміхурової та молочної залози (в одному бразильському горісі зосереджена добова норма селену);
- підвищує працездатність організму.

7. Горіх макадамія.
Саме в Австралії і зростає макадамія - невелике дерево, що досягає у висоту 15-ти метрів, і має шкірясте листя. Це дерево може приносити врожай дивовижних горіхів. Сьогодні ці горіхи ростуть не тільки в Австралії - їх вирощують і на інших материках, наприклад, у Південній Америці. Австралійці вважають ці горіхи священними, тому що здавна лікуються ними, а ось в іншому світі вони вважаються найдорожчими, оскільки їх важко збирати і заготовляти. У горіхах є ефірні масла, жири, вуглеводи, білки, протеїни, натуральні цукри, клітковина, вітаміни, мінеральні речовини. Особливо багато вітамінів групи В і вітаміну Е, а з мінералів - кальцію і калію. Жирів у макадамії теж багато, і вона дуже калорійна - 700 ккал на 100 г продукту, тому з неї видобувають дивовижне, чарівне масло, яке може загоювати рани і лікувати опіки, а також використовується в косметології, і повертає нам молодість і красу шкіри. Косметика з маслом макадамії, як правило, коштує дуже дорого. Незважаючи на свою калорійність, макадамія попереджає розвиток серцево-судинних захворювань і навіть допомагає схуднути, так як виводить з організму зайвий холестерин.
Горіх макадамія:
- запобігає ішемічній хворобі серця;
- насичує мононенасичені жири (позбавлення від "поганого" холестерину).

8. Фундук.
Користь горіхів цього сорту полягає в багатому змісті всіляких корисних речовин. Наприклад, масло, вичавлений з фундука, організм людини легко засвоює. Якщо змішати його з яєчним білком, вийде прекрасний засіб від опіків і для зміцнення волосся. А фундук в поєднанні з медом використовують для лікування ревматизму і недокрів'я.
Фундук:
- підтримує шкіру та очі в хорошому стані (вітамін Е);
- запобігає атеросклерозу.

9. Кешью.
За формою цей горіх нагадує грушу. Продають його, як правило, вже очищеним. Це полегшує вживання кешью. Ці горіхи включають чимало білків і жиру, а це протипоказано для організму людини, яка хоче схуднути. Крім того, у складі кешью знаходяться нікотинова кислота і каротин.
Горіхи кешью:
- сприяють переносу кисню по всьому організму (залізо);
- позитивно впливають на пам'ять (магній);
- підтримують міцність кісткової системи (магній і мідь).

10. Грецький горіх
Грецькі горіхи дуже добре захищають серце, гарантія гарного сну вночі, покращують пам'ять, вважаються "їжею для мозку", зменшують ризик виникнення багатьох захворювань. Тому, без сумніву, вони повинні стати невід'ємною частиною нашого раціону. Грецькі горіхи мають високу живильну цінність. Основні компоненти горіхів - легко засвоювані жири (60-70%), більшість з сімейства омега-3. Декілька горіхів забезпечують організм необхідною добовою дозою цих кислот. Крім того, грецькі горіхи містять цінний білок, значну кількість вітаміну Е і вітаміни групи В, мінерали (калій, фосфор, магній, залізо) і клітковину. Грецькі горіхи знижують рівень холестерину і захищають від серцевих захворювань. Вони містять антиоксиданти, з'єднання, які нейтралізують вільні радикали і гальмують процеси старіння клітин. Грецькі горіхи можуть також допомогти людям, які шукають, як боротися з безсонням. Було виявлено, що вони містять мелатонін - гормон, який бере участь в регуляції сну.
Грецькі горіхи:
- знімають тривогу і депресивні стани;
- нормалізують сон;
- рятують від мігрені;
- знижують симптоми ПМС;
- покращують пам'ять.

Найголовніше, щоб ваш раціон був різноманітним. Вибравши, наприклад, кешью, через нестачу магнію у вашому організмі, не варто зловживати тільки цим продуктом. Після великих "доз" одного продукту його корисність для вашого організму швидко спаде нанівець. Чим більше різних горіхів Ви споживаєте, тим краще для Вас!

За матеріалами:
http://www.akinto.me
http://medicatocity.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...