неділю, 4 жовтня 2015 р.

4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин!

Джерело ілюстрації:
club4paws.com.ua

Світ фауни змушує представників людства часто завмирати від захвату. Та й які ще почуття здатний викликати витончений лебідь, що пливе по гладі озера, чи аристократичний вороний кінь, який є уособленням волі, або кумедна панда, більше схожа на затишного плюшевого ведмедика, ніж на живе створіння? Кожен звір оригінальний, унікальний, крім того, покликаний виконувати в біологічній системі певну роль, без якої порушаться харчові зв'язки між суб'єктами екологічного співтовариства. Ми, люди, можемо як завгодно сприймати той чи інший вид, проте ні належність до розряду хижаків, ні проживання в дикому середовищі не віднімуть у звірів їх статус «братів наших менших». Щороку 4 жовтня цю думку до жителів усієї планети прагнуть донести організації з охорони природи в рамках масштабного свята - Всесвітнього дня тварин.

Тварини, які перебувають на межі повного зникнення

Осіння акція, проведена в захист прав диких і домашніх звірів, почала своє існування у 1931 році. Рішення про заснування доброго свята взяли на Міжнародному конгресі прихильників природоохоронного руху. Даний захід проходив у місті Флоренція. Тепер торкнемося безпосередньо дати свята «Всесвітній день тварин». Вона носить яскраво виражений релігійний характер. 4 жовтня 1926 року виповнилося рівно 700 років з моменту загибелі Франциска Ассизького.
Це був християнський святий, якому приписують безмежну любов до тварин. Якщо вірити переказам, то Франциск Ассизький дійсно вмів знаходити спільну мову з дикими звірами. Останні платили святому відданістю і покірністю за його доброту. У своїх проповідях, що читалися ще при житті, мудрий християнин прославляв співчуття, гармонію і любов стосовно світу дикої природи, здійснюючи спробу за спробою пробудити в людях паростки людяності. Рівність усіх живих створінь - так звучала мета, переслідувана Франциском Ассизским. Не дивно, що Папа Римський Павло II в 1979 році дарував святому офіційне звання «патрона екологів». Шкода тільки, на практиці переконання Франциска Ассизького найчастіше залишаються думками, не мають право на життя...Кількість екземплярів тварин і рослин на Землі обчислюється сотнями тисяч. Але досить багато припиняють своє існування щороку в силу різних причин. Здавалося б, одним видом більше, одним менше - не велика втрата. Однак статистичні дані просто жахають, запевняючи у зворотному: велика різноманітність представників флори і фауни, що знаходяться під загрозою абсолютного зникнення. Ось деякі факти, озвучені WWF - Всесвітнім фондом дикої природи:
  • кожен рік припиняє своє існування понад 15 млн. га лісу і 36 тис. видів диких рослин;
  • кожен день планета позбавляється 70 видів рослин і тварин;
  • щогодини безслідно зникає 3 вида тварин;
  • щосекунди стають для нас безповоротно втраченими 1,5 га незайманих лісів.
Виною тому люди, що проявляють безвідповідальне ставлення до оточуючого світу і навіть навмисно вбивають створення, що населяють його, заради своїх корисливих цілей. Число видів, що вимирають вже досягло таких масштабів, що був сформований перелік Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення. Мета складання даного документа очевидна: зупинити процеси зникнення тварин і рослин, кількість яких і без впливу людського незначна. Звичайно, у багатьох державах світу проводиться якісна робота по охороні навколишнього середовища і її мешканців від злого умислу браконьєрів. Це виражається в накладенні заборон на полювання, створення заповідних зон і т.д. Тільки ось увагу громадськості до цього питання здебільшого звернути місцевій владі не вдається. Але спроби не припиняються, що дає всі підстави сподіватися на сприятливий результат ситуації.
За матеріалами: http://inmoment.com.ua/holidays/world-animal-day.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...