неділю, 23 лютого 2014 р.

Ендорфіни зробили нас людьми?

Джерело ілюстрації:
http://www.npblog.com.ua
Американські біологи виявили, що люди відрізняються від вищих мавп будовою гена, який впливає на емоції. Можливо, зміна емоційного статусу (від якого, у свою чергу, багато в чому залежить поведінка) зіграла важливу роль у становленні людини розумної.
Поки філософи і соціологи продовжують твердити про унікальність людини і про бездонну прірву, що відокремлює нас від тварин, біологи все більше переконуються в тому, що навіть найскладніші форми людської поведінки (включаючи соціальну) мають під собою цілком відчутну біологічну основу. Яскравий тому приклад - система регуляції поведінки за допомогою емоцій. Навряд чи в наш освічений вік знайдеться багато людей, які стануть стверджувати, що їх поведінкою керує виключно розум, здоровий глузд і так звана «вільна воля». Нехай спробують систематично здійснювати вчинки, до яких «душа не лежить», від яких їм самим стає нудно, гидко і соромно. Роль розуму часто зводиться лише до вигадування логічних виправдань для вчинків, що диктуються інстинктами, а «життєву енергію», необхідну для активної діяльності, ми черпаємо в сфері емоцій, які лише частково підконтрольні розуму.
Якщо емоції багато в чому визначають нашу поведінку, то що керує самими емоціями? Інформація, що надходить у мозок ззовні або генерується в ньому (наприклад, наші мрії чи плани), обробляється і оцінюється клітинами мозку, і в залежності від результатів «оцінки» в організмі виробляється цілий комплекс різноманітних сигнальних речовин (нейромедіаторів, гормонів, нейропептидів, у тому числі так званих ендорфінів - природних опоїдів), які, власне, і викликають у нас всю гамму емоцій: радість і смуток, задоволення і неприязнь, ніжну прихильність і огиду. І самі сигнальні речовини, і характер їхнього впливу на емоційний статус практично однакові у всіх ссавців, включаючи людину. Гени, які управляють синтезом цих речовин, теж дуже схожі у нас і в «братів наших менших».
Сьогодні, коли прочитані геноми людини і його найближчого родича - шимпанзе, генетики докладають великі зусилля, щоб знайти ті генетичні особливості, які визначають унікальні властивості людини (абстрактне мислення, мова, творчі здібності та ін.) Здавалося б, завдання досить просте. Геноми людини і шимпанзе ідентичні на 98%. Очевидно, унікальні людські властивості «зашифровані» в останніх двох відсотках.

За матеріалами: http://www.npblog.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...