суботу, 22 лютого 2014 р.

Сльози викликані горем і сльози від цибулі мають різний хімічний склад

Джерело ілюстрації:
www.osvita.org.ua
Коли сльози горя підступають до очей, ви можете пожартувати, що хтось ріже цибулю у вашій кімнаті. Але якщо задуматися, то виникає питання: чи будуть ці два види сліз однаковими? На це питання можна відповісти, порівнявши структуру сліз під мікроскопом. Фотопроект Розалін Фішер «Топографія сліз» – це знімки захоплюючих абстрактних пейзажів, отриманих шляхом розгляду людських сліз під мікроскопом. Вона почала проект в період особистих потрясінь – у той час художниця почала замислюватися про те, наскільки сльози щастя відрізняються від сліз горя. Тоді вона зібрала каталог сліз, сфотографувавши їх під мікроскопом – зараз альбом містить близько 100 фотографій.
На своєму сайті Фішер пояснює привабливість абстрактних форм сліз в поєднанні зі знанням хімії: «Випадкові композиції, які я знаходжу під мікроскопом, нагадують пейзажі місцевості з висоти пташиного польоту. Хоча емпірична природа сліз – хімія (вода, білки, мінерали, гормони, антитіла і ферменти), топографія сліз в першу чергу є пейзажами наших емоцій. Це – ефемерний атлас». На знімку ви можете порівняти між собою сльози горя (праворуч) і сльози від цибулі (ліворуч). Базальні сльози, що з’являються на очах при різанні цибулі, і емоційні сльози складаються з різних хімічних компонентів: наприклад, базальні сльози містять фермент лізоцим, який бореться з бактеріями, а сльози горя містять лейцин енкефаліну – природне болезаспокійливе.

Джерело ілюстрації:
http://cikave.org.ua

За матеріалами: http://cikave.org.ua/medicine/slozy-vyklykani-horem-i-slozy-vid-tsybuli-mayut-riznyj-himichnyj-sklad/#more-11512

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...