четвер, 23 липня 2015 р.

Народжені в спорах

Джерело ілюстрації:
worldofschm.appspot.com
Гриби з’явились на Землі задовго до появи людей. На сьогодні їх існує близько 1,5-2 мільйони видів, але визначено лише 80 тисяч. Гриби - це не рослини і не тварини. Вони були класифіковані в 1960 р. в окреме Царство Грибів. Чому Царство? Тому що живе тіло гриба - це міцелій, своєрідна коренева система, що може сягати 500 метрів. Сам гриб - це плід кореневої системи, призначений виключно для розмноження. До вашої уваги цікаві факти про гриби!

1450 р. до нашої ери - час, коли з'явилося перше зображення гриба. Фахівці знайшли його на наскальном малюнку в єгипетській царській гробниці.
10 сантиметрів - на таку висоту здатні піднімати спори самі гриби при відсутності вітру. Вони створюють рух повітря: капелюшок охолоджується через випаровування води, і торкаючись його холодне повітря опускається. В результаті по краю капелюшка створюється повітряний вихор, який піднімає спори наверх. Для виявлення аеродинамічних здібностей у грибів знадобилися лазери і високошвидкісна зйомка.
Боровики, або білі, - одні з найбільших грибів. Вони здатні набрати вагу до 3 кілограмів. Але рекордсменами вважаються шампіньйони, які виростають до 5,5 кілограмів.

0,12 грамів фаллоідіну - головного токсину блідої поганки міститься в одному середньому грибі. Цього достатньо, щоб убити людину.

Джерело ілюстрації:
tvoireceptik.ho.ua
7 000 000 000 000 штук - така кількість спор зазвичай дозріває всередині лангерманіі гігантської - близького родича грибів-дощовиків. Це в 400 разів
більше, ніж у печериць. Якби кожна зі спор проросла і дала всього одне плодове тіло, то вже до третього покоління сумарна маса грибів в 800 разів перевищила б масу Землі.

5 міліметрів в хвилину - з такою швидкістю зростає веселка звичайна. Це рекорд не тільки для грибів, але й для рослин. Навіть швидкозростаючий бамбук збільшується в рази повільніше - від 0,6 до 1,7 міліметра в хвилину.
80 років - стільки можуть прожити гриби-трутовики, що ростуть на деревах. Їх розмір з роками збільшується. Маса найбільшого відомого гриба - 500 кілограмів. Рекорд належить двадцятирічному китайському трутовику. Його довжина - близько 11 метрів.
20 000 одиниць g - з таким прискоренням «вистрілюють» в повітря дозрілі спори гриба пілоботуса кристалічного, що живе на кінському гною. Космонавти, що стартують до МКС, відчувають перевантаження приблизно в 3 g, а навантаження, що перевищує 10 g, може стати для людини смертельним.

За матеріалами:http://smartinf.ru/news/ipZjBaD81


Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...