суботу, 24 жовтня 2015 р.

Перехід на зимовий час: шкода чи користь для організму людини?

Джерело ілюстрації:
ivona.bigmir.net

В неділю, 25 жовтня, Україна переходить на зимовий час: стрілки - на годину назад. Багато хто скаржиться, що подібні "перемикання" вибивають їх з колії. Хоча восени це перенести легше, адже створюється ілюзія, що додалася "зайва годинка" до ранкового сну...

Багато вчених вважають, що в переведенні годин є глибший сенс, ніж банальна економія електроенергії. Організм людини в цей час вже зазвичай встигає перебудуватися на свій власний режим "Зима". Точніше - природні біологічні ритми роботи органів і систем вже встигли підлаштуватися під світловий день, який в зимовий час починається пізніше і закінчується раніше. Тобто переведення стрілок - спосіб налаштувати робочий графік на одну хвилю з організмом. Наука, що займається дослідженням біоритмів всього живого в природі, називається хронобіологія. Її фахівці - біоритмологи. Спираючись на медичні дані про роботу органів і систем, вони склали графік внутрішніх ритмів людини:
  • Прокидатися треба близько 6 години ранку влітку і о 7 - взимку. Синтез гормону відпочинку мелатоніну починається близько 23.00, а закінчується приблизно за годину до пробудження. На "заміну" виробляється кортизол - гормон збудження.
  • Снідати краще о 7 годині. До 9.00 йде засвоєння їжі.
  • З 9.00 до 12.00 - перша фаза працездатності. В цей час краще всього запам'ятовується нова інформація.
  • В 12 годин активність мозку спадає і включається режим харчування. Розумно пообідати близько полудня і не напружуватися до 14 години.
  • З 14.00 до 16.00 включаються м'язи. Найкращий час для фізкультури. На Заході в деяких компаніях практикується перерва з походом до спортзалу. До речі, в цей час поставлено чимало спортивних рекордів.
  • Після фізнагрузок треба знову поїсти. З 17.00 до 19.00 - черговий підйом працездатності. В 20.00 він спадає, а до 24.00 сходить нанівець.
  • Вечеряти краще в 19.00 - 20.00. Перемикатися на відпочинок з 21.00, в цей час активно працює імунітет, а також активізується пам'ять. Лягати спати треба в 22.00 - 23.00.
Тут наведено звичайний режим людини у відповідності з роботою її органів. Для їжі підібрані години, коли найбільш активний обмін речовин. Для відпочинку - час, коли судини та серце не в тонусі. З біоритмами пов'язані багато моментів життя. Наприклад, народження дітей часто припадає на ранок, у зв'язку з тим, що в цей час активні процеси в малому тазі. На жаль, інфаркти трапляються вранці, але раніше - близько 3.00 - 4.00, в період серцевої слабкості". Депресивні стани загострюються ближче до 2 години ночі, коли нервова система "бере перерву". Люди, що страждають перманентним безсонням, прокидаються о 2-3 годині ночі. Звичайно, у кожної людини ритм залежить від її робочого графіка, способу життя, звичок. Однак біоритмологи вважають, що, прийшовши в гармонію зі своїм режимом, можна відчувати себе здоровим, повним сил, володіти хорошим імунітетом і самооцінкою. Порушення біоритмів - десинхроноз - може стати причиною багатьох проблем зі здоров'ям. Його ознаки часто приймають за якісь хвороби. 
Як дізнатися, що ваші біоритми не в порядку?
Дайте відповідь на наступні питання:
  1. Чи буває, що ви прокидаєтеся втомленими? Втома накопичується у другій половині дня, хоча ви не перевантажували себе? Ви готові проміняти будь-яку розвагу на те, щоб відправитися додому в кінці дня і відпочити?
  2. Ви часто прокидаєтеся по ночам? Здається вам, що мозок не може "заспокоїтися" і продовжує вирішувати робочі завдання, а ви як ніби дрімаєте?
  3. Ви повнієте з дивною регулярністю, наприклад, набираєте від 300 гр щомісяця протягом довгого часу? (Різкий набір ваги - на 5-12 кг - дає привід підозрювати гормональний збій або ожиріння.)
  4. Ви розчаровані в собі, своїй значущості, робочих якостях (професійне вигоряння)?
  5. Ваша радість стає натягнутою, вимушеною?
  6. У вас є якесь відчуття "нездужання", коли є слабкість, біль у різних органах, але неможливо поставити точний діагноз?
  7. У вас останнім часом бліда або проблемна шкіра, занадто частий або уповільнений пульс, холодні руки і ноги.

Якщо у вас відповідь "так" на всі запитання, то у вас десинхроноз. Терміново треба змінювати режим дня, більше відпочивати, знайти час хоча б для мінімальних фізнавантажень, шукати більше приємних вражень.

Якщо ви відповіли "так" на 1, 4, 5 або 6 запитання - зверніться до психотерапевта, можливий розвиток депресивного стану.

Позитивна відповідь на 2,3,7 запитання - потрібно звернутися до ендокринолога, зробити УЗД щитовидної залози та здати аналізи на гормони.

Якщо "так" лише на 7 запитання - необхідно зроботи аналіз крові, пройти консультацію в терапевта та кардіолога.


За матеріалами:
https://ukr.media/medicine/214366/
http://megasite.in.ua/127078-perehodimo-na-zimovijj-chas.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...